EV YAPACAK İMARLI ARSA OLMADIĞI İÇİN FİYATLAR YÜKSEK

Ev almanın hayal olduğu, kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği Marmaris'te fiyatların yükselme sebepleri hakkında Marmaris Yapı firması ortağı Arzu Kayaoğulları ile görüştük.

EV YAPACAK İMARLI ARSA OLMADIĞI İÇİN FİYATLAR YÜKSEK

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi ile birlikte insanların kalabalık şehirlerden kaçıp, daha sakin ve doğası güzel bir yere yerleşme isteği ile sayfiye kentlere akın etmesi emlak sektöründe aşırı hareketliliğe sebep oldu. Yüksek kiralar ve Milyon Liralardan satılan konutların çoğunlukta olduğu Marmaris’te ev yapılacak arsa bulunamaması da ayrı bir sorun olarak değerlendiriliyor.Mimar ve Müteahhit Firma ortağı olan Arzu Kayaoğulları, konut fiyatlarındaki ülkenin yüzde 106 oranında fiyat zammı ile en pahalı yerleşim yerleri arasına giren Marmaris’te inşaat sektörünü ve evlere olan taleplerin artışını değerlendirdi.

‘’İmar sıkıntısı emlak sektörünün önünü kapatıyor’’

Mimar Kayaoğulları inşaat sektöründeki sıkışmanın sebebini ‘’ şu anda Marmaris açısından değerlendirdiğimiz zaman imar açısından Marmaris'in önünün bazı noktalardaki önemli bir lokasyonda kilitli oluşu, ciddi anlamda tabii ki inşaat sektöründe bir sıkışmaya sebep olmuş durumda. Bu arz talep dengesinin doğru gitmesini de beraberinde getiriyor. Çünkü siz üretemiyorsunuz, üretemediğiniz zaman ne oluyor, bir talep birikiyor. Bu talep biriktiği zaman da eğer bunu piyasanın içinde üretemezsiniz, yani onun cevabını alamazsınız, bu da bir sıkışma meydana getirir ‘’ diyerek imar sorunun çözülmesini gerektiğini önemle belirtti.

Geçtiğimiz yıl alınan malzemelerin fiyatları bu yıl ile aynı değil''

İnşaat ve dolayısı ile gayrimenkul fiyatlarındaki yükselişin sebepleri ile ilgili Mimar Kayaoğulları ‘’ Ülke bazında düşündüğümüz zaman, yaşamış olduğumuz enflasyon oranı, fiyat artışları, kendi sektörümüzde demir tam bir sene önce bu zamanlarda hangi fiyatta oluşu, bugün hangi fiyatlarda oluşu gibi etkenlerin üzerine bir de Marmaris'te yaşamış olduğumuz imar sıkıntısı ile ilgili inşaat yapılamaz durumdaki alanlardan kaynaklı sıkıntıyı düşündüğümüz zaman şu anda Marmaris emlak sektörünün işi ciddi zor bir boyutta. Gerçek olmayan bir fiyat politikasının içinde maliyetlerin bile çok net oluşturulamadı. Maliyetinin oluşturulmadığı gibi de alıcının da doğru cevabı bulamadığı bir noktada bulunmakta ‘’ şeklinde konuştu.Emlak fiyatları herkesin kolay kabul edeceği noktada değil’’

Mimar Kayaoğulları artan emlak fiyatlarını hakkında’’ Bana göre tabii ki öncelikle bir kere tekrar etmiş gibi olacağım ama şu anda piyasada dolaşan konut anlamındaki emlak satışındaki fiyatlar herkesin kolay kolay kabul edebileceği bir noktada değil ve bu bu fiyatların ne kadar gerçek olduğu, ne kadar gerçek hayatta alım satıma dönüştüğü de kocaman bir muamma ‘’ dedi.

Pandemi insanların yaşam alanı tercihlerini değiştirdi,inşaat sektörüne çok hızlı yön verdi’’

Mimar ve Marmaris yapı firması ortağı Arzu Kayaoğulları Marmaris’e 6 kilometre mesafedeki Gökbel mevkiinde yapılan bir site de inşaatın kontrollerini de ihmal etmiyor. Kayaoğulları ‘’ Marmaris kapalı bir havza. Marmaris'in etrafı imar açısından çok sınırlı, kısıtlı ve zaman içinde zaten bu arazilerin tükeneceği emlak sektörünün burada sıkışacak geçmişten de sinyallerini veriyordu. Mesela pandemi süreci bu süreci hızlandırdı. İnsanların tercihleri değişti. Şu içinde bulunmuş olduğumuz alan mesela bölgenin dışında kalan bir alandı. Ama pandemiden dolayı tercih edilen insanların daha rahat, daha özgür yaşamasını sağlayan imkânlara sahip bir alan olarak ortaya çıktı. Belki bundan 5 sene önceye dönebilseydik eğer bu lokasyonu bugün bu değeri göreceğini bizler de kestiremezdik. Bu tamamen kendiliğinden gelişen bir olay oldu ‘’ dedi.

Emlak sektörü Marmaris’te artışa devam edecek ‘’

Marmaris Yapı Firması ortağı Mimar Kayaoğulları Marmaris’te artan emlak sektörü ile ilgili ‘Geçmişten bugüne Marmaris'in bir gün mutlaka arazi anlamında sıkışacağı zaten belliydi. Kaldı ki planlamada bugün karşılaştığımız engellerin olmadığını varsayalım. O durumda bile Marmaris'in artık alanı doygunluk seviyesine gelmiştir bu da neye yansır? Tabii ki fiyatlara yansır. Çünkü ürün azaldı, ürünün çeşitliliği azaldı ya da alternatifiniz azaldı. Ürün azaldığı zaman da kıymeti artar, değeri artar. Yani bu aynı zaman ne demek ileriki süreçte emlak sektörü yine Marmaris'te artışa devam edecek demektir’’ diyerek fiyatların daha da artacağını belirtti.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.