6. DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali

Bir gün değil her gün için Çevre duyarlılığı ve farkındalık yaratmak adına süresiz etkinlikler festivali:

6. DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali

6. DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali
Kalimerhaba Derneği olarak 2011 yılından beri düzenlemekte olduğumuz, bu yıl altıncısı Marmaris Belediyesi, Marmaris Kent Konseyi, ve konu ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının iş birliği ile gerçekleşecek olan, DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali 05 Haziran Dünya Çevre Günü Manifestosu açıklanması ile başlayacak ve 10- 15 Haziran günlerini ve tüm yılı kapsayan etkinliklerimizle sürecektir diyen Kalimerhaba Der. Basın Sözcüsü Orsel Sonat festival programına katılımın halka açık ve ücretsiz olduğunu açıkladı.
Program kapsamında yakın zamanda sonsuzluğa uğurladığımız Gezginler Kulübü kurucusu ve başkanı, çevrenin engel tanımayan koruyucusu, yazar, eğitmen Prof Dr. Orhan Kural’ı anma etkinliği ve çevre şarkıları konseri, Pandemi ve Çevre Söyleşisi, Çevre Karikatürleri, Fotoğrafları ve Resimleri Sergisi, Çevre Filmleri Gösterimi, Doğadan Sanat Ürünleri ile Geri dönüşüm sanatı eserleri yer alacak. Diyen Orsel Sonat Etkinliklere katılmak isteyen sanatçılar ile katkı koymak isteyen sanatçı, kurum ve kişilerin 0(532)3148838 numaralı telefondan bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.


 

KAMUOYUNA DUYURULUR 

Çevre sorunlarından kaynaklanan olumsuzluklar artık günlük hayatımızda etkisini göstermeye başlamıştır.
Böyle bir Dünya’da yaşayabilmek için herkesin ve yöneticilerin daha duyarlı olması gerekmektedir Halbuki bazı çevreler ve yöneticiler bu konuda duyarlı davranan kişileri olumsuz anlamda çevreci diye her şeye karsı gelen kişiler olarak tanımlamaktadırlar.
O nedenle her şeyden önce Çevreci ne demektir tanımlamak ve ilan etmek istedik.
T.C. Anayasasının 56. Maddesi şöyle demektedir        
 Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.
 Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek,
 Devletin görevi, vatandaşların ödevidir.

Dolayısı ile bu konudaki haklarını ve sorumluluklarını bilen, talep eden ve bunlar için mücadele eden kişilere “Çevreci” denilebilir.
 Bu konudaki tanım ve kavram kargaşasına son vermek adına bu açıklamayı yapıyoruz.
Çevre için uğraşırken daima bilimi ve bilim adamlarını öncelikle rehber edinmemiz gerekir aksi halde doğa size öyle bir şamar atar ki şaşırır kalırsınız.
 En güncel örnek, ısrarla yapılmak istenen Kanal İstanbul projesidir Marmara Denizi’ndeki yok olma tehdidi, bu konuda ısrar edenlere güçlü bir uyarıdır.
 Rant uğruna doğanın ayarlarıyla oynamanın nerelere varacağının güçlü bir uyarısıdır.
 Binde 38 tuzlulukta Ege’nin suyunu binde 19 tuzlulukta olan Karadeniz’in suyuna karıştırmak Karadeniz’deki canlıların %90 nını öldürecek ve büyük bir çevre felaketine yol açacaktır. Bunun örneği, daha önce olmuş ve Karadeniz’in altı hidrojen sülfür dolmuştur ve halen öyledir. Yöneticilerin bu konuyu çok hassas değerlendirmeleri ve Marmara Denizi’ninin uyarısını göz önüne almaları gerekir
Marmaris’e gelince Marmaris’te acilen bir doğa ve çevre izleme bilim kurulu oluşturulmalı, resmi kurumlardan bağımsız, ama koordineli çalışmalıdır.
Aynı şekilde deprem riskine karşı da  acilen bir deprem bilim kurulu oluşturulmalı, ölçüm gözlem yaparak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
Çevre günlerinde çöp toplayan bir toplum değil, çöpleri atmayan,
 geri dönüştüren bir toplum olmalıyız.
Unutmayalım ki Çöp Toplamakla Bitmez.
Önemli olan çöpü kaynağında kontrol edebilmektir.
Bu da gelişmiş teknolojinin yanı sıra, toplumun eğitilmesi ile mümkündür.
Bu yıl altıncısını Marmaris Belediyesi işbirliği ve Sivil Toplum Kuruluşları desteği ile hayata geçireceğimiz  “6. Uluslararası DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali” kamuoyunun sanat etkinlikleri,  bilimsel toplantılarla duyarlılığını arttırmak ve geleceğin sağlıklı çevresi olan projeleri ülkemize kazandırmak, çevreyi tehdit eden olumsuzluklara karşı güç birliğinde bulunmaya davet çıkarmak adına düzenlenmektedir.
Sürdürülebilir yaşam adına, süresiz etkinlik mantığı ile sağlıklı bir çevrede yaşayarak geleceğe miras olacak bir dünya için elele verelim.
Saygılarımızla
 6. Uluslararası DoğArt Kültür Sanat ve Çevre Festivali Organizasyon Komitesi
Kalimerhaba Uluslararası Dostluk İşbirliği ve Tanıtma  Derneği
Sığla Sanat Kültür ve Çevre Derneği, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Derneği
Kültür Kentleri Birliği, Marmaris Filarmoni Derneği

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü